HUNDMASSÖR

yossi (2)

22528188_1958204981088246_65261012798815926_n

22528386_1958204967754914_702258477106362796_n

 

Jag är diplomerad hundmassör, utbildad vid Axelssons Gymnastiska Institut, och erbjuder massage av din hund. 

Hundmassage är en terapi som har funnits mycket länge. Dokumentation av hundmassage har hittats ända från romarna och grekernas tid. Den grekiska filosofen Flavius Arrianus (92-175 e Kr.) hade iakttagit att hundarna fick starkare ben, mjukare päls och en utrensning av orenheter i huden och rekommenderade därmed helkroppsmassage för hundar.

Massagens effekter på hunden är många bland annat:

 • Blodcirkulationen ökar. Näring och syre transporteras på det viset effektivare ut till hundens muskler, bindväv, benvävnad och inre organ. Detta gör att läkningsprocessen i exempelvis en skadad muskel eller sena går snabbare.
 • Lymfcirkulationen påskyndas. Lymfsystemet är en viktig del av immunförsvaret. Det har också en viktig funktion genom att det transporterar bort slaggproduketer och överblivna proteiner. När lymfcirkulationen ökar stärks alltså hundens immunförsvar.
 • Blodtrycket sänks lokalt genom att muskelspänningen släpper och blodet kan cirkulera bättre genom muskeln. Blodtrycket sänks också genom att hormonet oxytocin frisätts. Oxytocin verkar i parasympatiska delen av nervsystemet, det vill säga lugn-och rodelen.
  Denna del är viktig i kroppens uppbyggnad då det påverkar utsöndring och immunförsvar. Hunden kommer ner i varv och kan slappna av och läkning stimuleras.
 • Utsöndring påverkas och därmed sätts blåsa och tarm igång
 • Muskler och senor blir elastiska vilket minskar risken för skador
 • Oxytocin (lugn- och ro hormon) utsöndring ökar. Oxytocin som är ett lugn och ro hormon utsöndras i kroppen vid massage och en djup avslappning ges. En vila som är nyttig för all läkning och återhämtning. Detta ger också stressade och nervösa hundar en chans att gå ner i varv och spända muskler får tillfälle att slappna av.
 • Massage ger frisk och glansig päls
 • Ledvätskan stimuleras där man gör lätta passiva rörelser i leden.
 • Smärtor i muskeln kan minska då spänningar i muskler löses upp och blodet och syret kan åter strömma genom muskeln. 

Stretching

IMG_7777

Stretching är skadeförebyggande.

Vid stretching:
- ökar muskelflexibiliteten
- ökas ledernas rörelseomfång 
- kan energin i ligamenten frigöras
- kan sammanväxter i bindväven slätas ut
- minskar muskelömheten

Efteråt: Efter behandlingen kan hunden reagera på olika sätt t.ex. bli trött, ovanligt pigg, törstig, kissnödig, lite illamående eller få träningsvärk. Detta är helt normalt och är ett sätt för kroppen att reagera.

Vid oklarheter ska alltid en veterinär ha givit sitt godkännande innan jag utför massagebehandling.
Jag tar emot remiss från veterinär - då kan hunden få massage och stretch på sin försäkring om rehab ingår. Värt att kolla upp med försäkrings bolaget.

Vare sig det rör sig om avslappnande, förebyggande eller sjukdomsbehandlande massage så är du välkommen att höra av dig för frågor eller tidsbokning. 

Massagen gör underverk med våra hundar och många gånger är det en enorm tillgång att ha massagen till hands vid behandling av en hund med olika problembeteenden. Den är ett mycket bra komplement till arbetet som hundpsykolog eftersom problembeteenden ofta kan ha sin orsak i rörelseapparaten eller stress. Genom massage kan man identifiera problemen lättare och åtgärda dessa för att sedan jobba med det inlärda felbeteendet.

Det är också en mysig stund i vardagen som berikar hundens liv.

De som också kan ha behov av en massagebehandling är hundar med artros, ledförslitning, rörelsestörning, dålig cirkulation, ärrvävnad, spänningar, ödem, stelhet mm. Om du har frågor eller vill boka massage till din hund, så hör gärna av dig.

070-2018843

Mail: kennelhowsweet@telia.com

SAM_4961

SAM_4962

Så här avslappnad blir Lilly efter en mysig massage.